Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Σχεδιάζοντας την ωμή αλήθεια

Ο Pawel Kuczynski είναι ένας εικονογράφος 36 ετών, που γεννήθηκε στο Szczecin, στην Πολωνία. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Πόζναν με εξειδίκευση στα γραφήματα. Έχει κερδίσει βραβεία σε  92 εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς καρικατούρας και απεικονίσεις.
Ο Πολωνός καλλιτέχνης Pawel Kuczynski εργάζεται στη σατιρική εικόνα από το 2004 και ειδικεύεται σε τολμηρές απεικονίσεις που κάνουν το κοινό του να αμφισβητεί την καθημερινή τους ζωή...
Τα θέματά του ασχολούνται με τα πάντα, από τα social media, την πολιτική, τη φτώχεια, την πλουτοκρατία, τους αεροψεκασμούς, τα θανατηφόρα εμβόλια, την δουλεία, την εκμετάλλευση  και όλα στέλνουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα, σε όποιον μπορεί να το λάβει.
Το έργο αυτού του πολωνού καλλιτέχνη είναι βουβές ερωτήσεις προς την – όποια- πολιτισμένη κοινωνία, τις κυβερνήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την οικονομία, την συστημική εκπαίδευση δηλ. όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα του ανθρώπινου ζώου και τις κάνει  χωρίς μια λέξη. Οι εικονογραφήσεις του είναι πραγματικά δυνατές όσο και αποκαλυπτικές. Χρησιμοποιώντας μολύβι, ακουαρέλα και ζωγραφική ο Kuczynski αναφέρει ότι προσπαθεί να μετατρέψει τα σχέδια του για να σχολιάσει και να καυτηριάσει την ανθρώπινη κατάσταση, του ανθρώπινου ζώου. Αν το καταφέρνει μπορείτε να το δείτε στα έργα του, αν ρίξετε τις παρωπίδες.
Με μια απλή, ισχυρή και καθολική προσέγγιση δημιουργεί απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια, φορτωμένα με την κοινωνική κριτική και την ειρωνεία, που σίγουρα δεν μας αφήνει αδιάφορους.
Στο έργο του, ο καλλιτέχνης κρίνει κι επικρίνει την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική κοινωνία γύρω μας. Στα σχέδια του, με ένα ελάχιστο άγγιγμα της φαντασίας, αντανακλά τη ζωή, με μια σατιρική άποψη, φθάνοντας ακόμη και σε παράλογες καταστάσεις μέσα από το πολύ μοναδικό και ξεχωριστό στυλ του σχεδίου. Ο στόχος του είναι σαφής, να χρησιμοποιήσει την εικόνα χωρίς λέξεις, για να επιστήσει την σωστή προσέγγιση, στις  λάθος σκέψεις των ανθρώπων, για τον πολιτισμό στον οποίο ζούνε.
Με την καλλιτεχνική του πένα επιδιώκει να στρέψει την προσοχή του σκεπτόμενου ανθρώπου σε καταστάσεις που αποδέχεται ως λογικές, καθημερινές  ή αληθινό μέρος της καθημερινής του πραγματικότητας. Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής του πολιτισμού και της δημιουργίας που φυλακίστηκε ο άνθρωπος, είναι αδύνατον να δει πέρα από αυτά που του έχουν εμφυτεύσει στο νου του, είναι αδύνατον να αντιληφθεί πέρα από τις πεποιθήσεις του και τα μιμίδια του.
Μόνο αν καταφέρει να τραβήξει την κουρτίνα ή να φυσήξει τον αχνό απ’ τον καθρέφτη μπορεί να δει τι στ’ αλήθεια γίνεται με την ζωή του, με την ύπαρξη του, αλλά είναι αδύνατον να το κάνει γιατί δεν έχει καθόλου περισσευούμενη ενέργεια και ζει ο δύστυχος, ανακυκλώνοντας την φυλάκιση του, αναπαράγοντας τον εαυτό του και προσφέροντας σάρκα για κοπριά και ψυχή για τροφή.
Εδώ μπαίνει ένας καλλιτέχνης, αυτή είναι άλλωστε η εργασία και η αξία της τέχνης, που με ένα μολύβι κι ένα χαρτί, σου δείχνει την κατάντια σου ανθρώπινο ζώο. Το αν καταφέρεις να την δεις και τι θα κάνεις όταν την δεις είναι δικό σου θέμα.
Να προβλέψω;
Ότι έκανες τόσα χρόνια … απολύτως τίποτα, πέρα από το να μιμιδίζεις την κατάντια σου.
Σκέψου την σπηλιά του Σωκράτη, αν μπορείς ακόμη να σκεφτείς.
Μερικές σκέψεις του Pawel Kuczynski
Όπως ανέφερε σε ένα άρθρο του στο διαδίκτυο κανάλι Πολιτισμού, διαβάζουμε μια συλλογή από σκέψεις του Kuczynski σχετικά με τον εαυτό του και τη δύναμη της τέχνης:
«Θεωρώ τον εαυτό μου έναν παρατηρητή για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου»
«Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»
«Για μένα, η εικόνα είναι μια γλώσσα για μας τους εικονογράφους, αυτό είναι ένα πολύ καλό εργαλείο»
«Δεν είμαι πολύ έντονος στις οθόνες, προτιμώ το χαρτί, νερομπογιές, χρωματιστά μολύβια, μου αρέσει η μυρωδιά του χρώματος και με αυτό δημιουργώ»
«Αν και δεν το αποκλείω, είμαι πολύ δύσπιστος στην αλλαγή των παραδοσιακών εργαλείων»
«Βρίσκοντας μια καλή ιδέα είναι αυτή το κλειδί για δημιουργία;  Όχι, υπάρχουν κάποιες εβδομάδες, όταν οι  απεργίες δημιουργούν έμπνευση και άλλες φορές όχι. Κάποιοι  διαγωνισμοί είναι καλοί για έμπνευση και δημιουργία»
«Προσπαθώ να μετατρέψω σε σχέδια τις παρατηρήσεις μου σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση»
«Η σύγχρονη τέχνη δεν ενδιαφέρεται για τους απλούς ανθρώπους, ούτε για την ζωή τους ούτε για την ύπαρξη τους»
www.terrapapers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: